Tekster til kataloger og foldere

Jeg har skrevet mange tekster til bøger og kataloger, både af kortere og længere karakter. Af de længere og seneste kan jeg nævne:

Om Jes Fomsgaard: “Lagvise Vandringer gennem Tider og Steder” i VIEW, Jes Fomsgaard, udgivet i forbindelse med udstillingen af samme navn på Johannes Larsen Museet i 2019.

“Om kunsten i Odense” i TRAP Danmark Odense, 2021

“Isolationens Blomstring”, i kataloget Giottos Metode til Erik A. Frandsens udstilling af samme navn på Trapholt,  januar 2022 – november 2022.

Endvidere har jeg skrevet en række korte katalogtekster til DGV Galleriets udstillinger i Svendborg og til kunstmagasiner.

Nogle af teksterne vises i korte uddrag her på siden, og den fulde tekst kan downloades under billedet.

“Sommerfugledalen”, Kathrine Ærtebjerg, 2005

“Rytterstatue”, Erik A. Frandsen, 2020. Foto: Kirstine Mengel

Sommerfugl

Kathrine Ærtebjerg

En af de mest fascinerende skabninger i vores mangfoldige verden er nok den mærkværdige sommerfugl, der begynder sit liv som larve og langsomt  transformeres til en lille flyvende skønhedsåbenbaring af farver og mønstre. Kathrine Ærtebjerg har valgt at kalde sin udstilling Sommerfugl, og flere af udstillingens værker har en titel hvori ordet indgår: ”Hun er en sommerfugl”. …

Læs hele teksten her

Omkring en rytterstatue

Erik A. Frandsen

“Keramikken, den er også skulpturelt maleri eller malet skulptur.” (J.F. Willumsen, 1923) 

Vi kender til keramikken fra antikkens smukke vaser og krukker med de figurative fortællinger og fine geometriske mønstre. Disse genstande var i altovervejende grad brugsgenstande – det vi oftest har henregnet til kunsthåndværk til sammenligning med billedkunsten. Omkring slutninger af 1800-tallet fik det håndværksmæssige ny værdi som reaktion mod den voksende industrialismes massevarer…

Læs hele teksten her

Malene Landgreen, fra udstilling på DGV, 2016. Foto: Kirstine Mengel

Anette Harboe Flensburg

Anette Harboe Flensburg, fra udstillingen “Farvens krop” på DGV, 2019. Foto: Kirstine Mengel 

Ruth Campau, fra udstillingen “Farvens krop”på DGV, 2019. Foto: Kirstine Mengel

Farvens krop

Ruth Campau, Anette Harboe Flensburg, Malene Landgreen, Kathrine Ærtebjerg

“Farven er det sted, hvor min hjerne og universet bliver et, og med farven ledes vi ind i hjertet af alle ting.”(Paul Klee)

En gruppeudstilling som denne, der viser fire fremtrædende danske billedkunstnere, kunne være samlet ud fra nogle fællesnævnere i deres produktion. De er der også, men kunstnerne er alligevel hver især markante individualister. Alle fire arbejder de med udgangspunkt i maleriet og dermed med farver, lys og rum. Noget, der knytter dem sammen, er inspirationen fra Modernismens Avant-garde i det 20. århundrede…

Læs hele teksten her

Farver tilskynder os til at filosofere

Milena Bonafacini og Bodil Nielsen

Galleri DGV kan nu præsentere to fremragende yngre billedkunstnere på en udstilling, hvor de selvom de ikke er i direkte dialog med hinandens værker, så udstiller i sammenhængende lokaler. Begge har tidligere deltaget sammen i markante internationale gruppeudstillinger som “Farve Volumen” i 1999 og “Minimal Barok ”i 2014, og begge har udstillet på mange solo-og gruppeudstillinger samt udført større udsmykningsopgaver…

Læs hele teksten her

Formet i lys

Viero Collaro, Anette Harboe Flensburg, Kathrine Ærtebjerg, Mads Gamdrup

Lys er grundlaget for alt liv, og i næsten alle kulturer har lyset været udtryk for noget guddommeligt. Egypterne dyrkede Solguden RA. Romerne betragtede kejseren som Den uovervindelige Sol, Sol Invictus, i Buddhismen forbindes lyset med den højeste indre erkendelse, og i jødedom, islam og kristendom er Gud Det sande lys, Vera Lux. Den tidlige romanske kirke før år 1000 havde ofte få og små vinduer, men i den senere gotiske kirke med de store loftshvælvinger, der løftede taget mod himlen, havde man store høje vinduer, der lukkede meget lys ind i rummet. Det lys var Gud…

Læs hele teksten her

Viero Collaro, fra udstillingen “Formet i lys” på DGV, 2020. Foto: Kirstine Mengel
Bodil Nielsen, fra udstillingen “Farve Volumen” på DGV, 2016. Foto: Kirstine Mengel
Milena Bonafacini

Milena Bonafacini, fra udstillingen “Farve Volumen”på DGV, 2016. Foto: Kirstine Mengel

Vejen går gennem Køkkenet

Postminimalisme i et feministisk perspektiv

Birgitte Ejdrup Kristensen

Birgitte Ejdrup Kristensens skulptur “The Kitchen” fra 2021 er lagt ned i gulvhøjde.
Skulpturen markerer grundplanen af hendes køkken, og den er fyldt op med asfalt. Værket er inspireret af billedkunstneren Anna Klindt Sørensens stærke og ukonventionelle behandling af netop dette rum, som hun i 1938, da hun vendte hjem fra Paris, lod asfaltere. Som for andre kvindelige kunstnere og kvinder generelt har køkkenet i mange hundrede år været en kulturelt pålagt traditionel og tidskrævende pligt. …

Artikel i Kunstmagasinet Janus, Vestjyllands Kunstmuseum, juni 2022.

Læs hele teksten her

Birgitte Ejdrup Kristensen, “Samfund”, 2020. Foto: Kurt Nielsen

Birgitte Ejdrup Kristensen, “The Kitchen”, 2021. Foto: Ture Andersen